Wczoraj na obiad zrobiłam tartę z udkami z kurczaka i marchewką. Życzę Wam miłego weekendu i zapraszam po przepis ❤❤👇
CIASTO:
📌 300g mąka pszenna,
📌 100g zimne masło,
📌 szczypta sól,
📌 3 łyżki śmietana 18% gęsta,
FARSZ:
📌2 uda z kurczaka,
📌 1 cebula,
📌 1 duża marchewka,
📌 200 ml mleka,
📌 2 jajka
📌 mozzarella 1 opakowanie,
📌 sól,
📌 pieprz,
📌 papryka wędzona,
📌 pieprz ziołowy,
CIASTO:
📌 300g mąka pszenna,
📌 100g zimne masło,
📌 szczypta sól,
📌 3 łyżki śmietana 18% gęsta,
FARSZ:
📌2 uda z kurczaka,
📌 1 cebula,
📌 1 duża marchewka,
📌 200 ml mleka,
📌 2 jajka
📌 mozzarella 1 opakowanie,
📌 sól,
📌 pieprz,
📌 papryka wędzona,
📌 pieprz ziołowy,
Sposób przygotowania:
Z mąki , masła , śmietany i szczypty soli zagniatamy ciasto. Zawijamy folią aluminiową i wkładamy do zamrażarki.
FARSZ:
Piekarnik nagrzewamy do 180 'C.
W czasie kiedy nasze ciasto się chłodzi my przygotowujemy farsz.
Na odrobinie oleju podsmażamy posiekaną cebulę.
Dodajemy pokrojone mięso ( na początku oddzielamy od kości a potem kroimy w kosteczkę) i smażymy kilka minut cały czas mieszając.
Dodajemy startą marchewkę , dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą , pieprzem, pieprzem ziołowym i papryką.
Z mąki , masła , śmietany i szczypty soli zagniatamy ciasto. Zawijamy folią aluminiową i wkładamy do zamrażarki.
FARSZ:
Piekarnik nagrzewamy do 180 'C.
W czasie kiedy nasze ciasto się chłodzi my przygotowujemy farsz.
Na odrobinie oleju podsmażamy posiekaną cebulę.
Dodajemy pokrojone mięso ( na początku oddzielamy od kości a potem kroimy w kosteczkę) i smażymy kilka minut cały czas mieszając.
Dodajemy startą marchewkę , dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą , pieprzem, pieprzem ziołowym i papryką.
CAŁOŚĆ :
Schłodzone ciasto wykładamy do formy na tartę nakłuwamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10-12 minut.
Na podpieczone ciasto wyciągamy przygotowany farsz.
Zalewamy jajkami roztrzepanymi z mlekiem. Posypujemy mozzarellą.
Na podpieczone ciasto wyciągamy przygotowany farsz.
Zalewamy jajkami roztrzepanymi z mlekiem. Posypujemy mozzarellą.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 25-30 minut.
Smacznego!
ZAPRASZAM RÓWNIEŻ NA INSTAGRAMA
@ilove_cooking_marta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz