niedziela, 7 kwietnia 2019

Tarta z udkami i marchewką


Wczoraj na obiad zrobiłam tartę z udkami  z kurczaka i marchewką.  Życzę Wam miłego weekendu i zapraszam po przepis ❤❤👇
CIASTO:
📌 300g mąka pszenna,
📌 100g  zimne masło,
📌 szczypta sól,
📌 3 łyżki śmietana 18% gęsta,
FARSZ:
📌2 uda z kurczaka,
📌 1 cebula,
📌 1 duża marchewka,
📌 200 ml mleka,
📌 2 jajka
📌 mozzarella 1 opakowanie,
📌  sól,
📌 pieprz,
📌 papryka wędzona,
📌 pieprz ziołowy,
Sposób przygotowania:
Z mąki , masła , śmietany i szczypty soli zagniatamy ciasto. Zawijamy folią aluminiową i wkładamy do zamrażarki.
FARSZ:
Piekarnik nagrzewamy do 180 'C.
W czasie kiedy nasze ciasto się chłodzi my przygotowujemy farsz.
Na odrobinie oleju podsmażamy posiekaną cebulę.
Dodajemy pokrojone  mięso ( na początku oddzielamy od kości a potem kroimy w kosteczkę) i smażymy kilka minut cały czas mieszając.
Dodajemy startą marchewkę  , dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą , pieprzem, pieprzem ziołowym i papryką.
CAŁOŚĆ :
Schłodzone ciasto wykładamy do formy na tartę nakłuwamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10-12 minut.
Na podpieczone ciasto wyciągamy przygotowany farsz.
Zalewamy jajkami roztrzepanymi z mlekiem. Posypujemy mozzarellą.
Wkładamy do piekarnika  i pieczemy ok. 25-30 minut.
Smacznego!

ZAPRASZAM RÓWNIEŻ NA INSTAGRAMA
@ilove_cooking_marta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasto Salceson

Salceson Składniki 📍4 jajka, 📍 szklanka cukru, 📍2 szklanki mąki pszennej, 📍szklanka olej, 📍 łyżeczka soda, 📍łyżeczka proszku ...