TORT CZEKOLADOWY
SKŁADNIKI:
ciasto:
📌5 jajek,
📌1 kostka margaryny,
📌1 szklanka cukru,
📌2 szklanki mąki,
📌3 łyżki kakao,
📌2 [płaskie] łyżeczki amoniaku.
masa:
📌1 budyń czekoladowy,
📌2 żółtka,
📌1 kostka margaryny,
📌1/2 litra mleka,
📌2 całe czekolady (1 gorzka, 1 mleczna),
📌1 cukier waniliowy.
NASĄCZENIE:
200 wody i jeden gruby plasterek cytryny
WYKONANIE
1. Ubijamy białka na sztywną pianę. Margarynę ucieramy z cukrem dodając po 1 żółtku.2. Mąkę, kakao i amoniak łączymy razem, następnie dodając do utartej masy. Na koniec dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszając łyżką. Z powstałego ciasta pieczemy 3 placki. Każdy po ok. 10 minut ( zależy od piekarnika) w temperaturze 180stopni C. ( sprawdzić patyczkiem)
3. masa:
Gotujemy budyń według przepisu. Dodajemy do niego żółtka, cukier waniliowy oraz pokruszone 2 tabliczki czekolady. Studzimy.
Margarynę miksujemy na pulchną masę, stopniowo dodajemy zimny budyń.4. Gotową masą przekładamy upieczone i nasączone placki,boki oraz wierzch placka.
Ozdabiamy według uznania.
ZAPRASZAM RÓWNIEŻ NA INSTAGRAMA
@ilove_cooking_marta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz