piątek, 1 marca 2019

Pizza

Pizza
 Przepis na ciasto
 📌4 szklanki mąki,
📌 1 łyżeczka soli,
📌 250 ml cieplej nie gorącej wody,
📌 40 g świeżych drożdży,
📌 2 łyżeczki cukru,
📌 1 łyżka oleju, Na stolnice wsypujemy mąkę. Robimy dołek dodajemy sól oraz olej i mieszamy. Drożdze razem z cukrem mieszamy z ciepłą wodą i mieszamy z mąką. Jeśli jest za mało rozczynu drożdzowego to dodajemy wodę. Ciasto wkładamy do miski przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części. Rozwałkowujemy. Każdą pizze smarujemy sosem pomidorowym
📌 4 czubate łyżki koncetratu
 📌łyżeczka oliwy z oliwek
📌łyżeczka ziół prowansalskich, Na to ulubione dodatki  U mnie
 📎pieczarki
📎oliwki zielone i czarne
 📎 pomidory suszone
📎 wędlina
 📎 salami
📎 na to zioła prowansalskie
 📎 ser feta
 Ja piekę pizze w specjalnym piecyku do pizzy firmy gferrari. Nagrzanym w 250'C przez 5 minut. Dwie minuty przed końcem dodać rukole. Natomiast w zwykłym piekarniku w 200*C 20 minut
ZAPRASZAM RÓWNIEŻ NA INSTAGRAMA👇👇
@ilove_cooking_marta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasto Salceson

Salceson Składniki 📍4 jajka, 📍 szklanka cukru, 📍2 szklanki mąki pszennej, 📍szklanka olej, 📍 łyżeczka soda, 📍łyżeczka proszku ...