niedziela, 24 lutego 2019

Ciasto miodowe z masą czekoladowo truskawkową i polewą czekoladową




Ciasto miodowe z masą czekoladowo truskawkową i polewą czekoladową 

 składniki
 Ciasto miodowe:
 *¾ margaryny 
*3 szklanki mąki pszennej 
*2 jajka, 
*0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 
*0,5 łyżeczki sody, 
*3 łyżki miodu, 
*1 łyżka śmietany, 
*¾ szklanki cukru, 
Biszkopt: 
*4 jajka,
 *4 łyżki mąki pszennej, 
*1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 
*4 łyżki cukru, 
*1 łyżka oleju,
 Masa: 
*1,25 litra mleka, 
*3 budynie czekoladowe, 
*2 galaretki truskawkowe,
 *4 łyżki cukru, 

Sposób przygotowania: 
Ciasto miodowe: Na stolnicę wykłądamy margarynę, mąkę , całe jajka, proszek do pieczenia, sodę, miód śmietanę i cukier. Wyrabiamy ciasto, które dzielimy na 2 częsci i wypiekamy dwa placki w temperaturze 180*C ok. 20 minut. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Następnie wlewamy żółtka i wsypujemy: makę, proszek i olej. Pieczemy w 180*C przez 30 minut Krem: Budyń gotujemy na mleku wraz z cukrem. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretki w proszku. Mieszamy. W blaszce umieszczamy papier do pieczenia a na nim blat miodowy nastepnie połowę gorącej masy biszkopt pozostały krem i blat miodowy. Wkładamy na godzinę do lodówki wyjmujemy z blaszki 

Polewa:
100 g margaryny rozpuszczamy, dodajemy 80 g cukru i 3 łyżki mleka mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy 3 łyżki kakao i mieszamy. Gotową polewą polewamy ciasto

Zapraszam również na INSTAGRAMA
@ilove_cooking_marta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasto Salceson

Salceson Składniki 📍4 jajka, 📍 szklanka cukru, 📍2 szklanki mąki pszennej, 📍szklanka olej, 📍 łyżeczka soda, 📍łyżeczka proszku ...