Drożdżowe naleśniki
Składniki:
* 3 szklanki mleka,
* 2 jajka,
* 2 szklanki mąki,
* 1 opakowanie cukru waniliowego,
* 40 g świeżych drożdży,
* szczypta soli,
* marmolada, masło czekoladowe, dżem, powidła lub inny ulubiony dodatek
Mleko lekko podgrzać. Drożdzowe utrzeć z cukrem waniliowym oraz odrobiną ciepłego mleko. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 min. Nastepnie dodać mąkę, żółtka oraz resztę ciepłego mleka. Wymieszać mikserem do połączenia się składników. Powstałe ciasto połączyć ze sztywną pianką z białek ubitą ze szczyptą soli. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Patelnie smarować słoniną lub odrobiną oleju. Gotowe naleśniki smarować dżemem, marmoladą lub ulubionymi dodatkami. Zawijać w rulonik lub trójkąt ❤😍
Zapraszam również na 😉😍👇
INSTAGRAM: @ilove_cooking_marta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz