piątek, 22 lutego 2019

Rogaliki drożdżowe z masłem czekoladowym i marmoladą

rogaliki drożdzowe z masłem czekoladowo-orzechowym i z marmoladą 😍❤😘😋

PRZEPIS 👇👇 32 sztuki
* 1 szklanka mleka,
*  50 g świeżych drożdzy,
 * 1/3 szklanki cukru,
* 3 jajka,
* 100 g roztopionej margaryny,
* 700 g mąki pszennej,
* 1 opakowanie cukru waniliowego,
* szczypta soli,
* krem czekoladowy, marmolada owocowa
* 1 jajko do posmarowania rogalików,
* cukier puder do posypania rogalików,

WYKONANIE:
Mleko lekko podgrzać, następnie wlać miski, dodać drożdze, 4 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru, wymieszać wszystko (zrobić rozczyn) Odstawić na ok. 30 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do większej miski przesiać mąkę dodać rozczyn oraz rozpuszczoną margarynę, jajka, cukier, cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Wyrobić ciasto i odstawić na 1 godzinę. Stolnice oprószyć mąką i wyłożyć wyrośnięte ciasto. Podzielić na 4 równe części. Każdą z nich rozwałkować i podzielić na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nakładać raz łyżeczkę kremu czekoladowego raz marmolady. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakryć wełnianą ściereczką i odstawić na 30 min do wyrośnięcia po tym czasie posmarować rogaliki roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170'C z termobiegiem przez ok. 12- 13 minut. Po wystygnięciu posypać cukier pudrem. SMACZNEGO !!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasto Salceson

Salceson Składniki 📍4 jajka, 📍 szklanka cukru, 📍2 szklanki mąki pszennej, 📍szklanka olej, 📍 łyżeczka soda, 📍łyżeczka proszku ...