Piernikowy jablecznik z Krainy Kubusia Puchatka
CIASTO:
* 250g margaryny,
* 2 lyzki miodu,
* 150g cukru pudru,
* 500g maki,
* 1 jajko,
* 1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia,
Dodatkowo:
* 1 kg jabłek,
* 3 łyżeczki cukru waniliowego ( ja dodałam 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego)
* 2 łyżeczki cynamonu,
* cukier puder do posypania,
WYKONANIE:
Margarynę rozpuszczamy tak aby była płynna i niezbyt ciepła, dodajemy miód. Mąkę wysypujemy na stolinice robimy dołek do którego wsypujemy cukier puder, proszek do pieczenia, wlewamy margarynę i wbijamy jajko. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto, które dzielimy na 2 dwie części: 2/3 i 1/3.
Średniej wielkości blaszkę smarujemy tłuszczem, a następnie rozprowadzamy na jej dnie większą część ciasta.
Obrane jabłka trzemy na tarce o grubych oczkach. Cukier waniliowy ( u mnie ekstrakt) mieszamy z cynamonem i posypujemy nim ztarte jabłka. Całość mieszamy, a następnie wykladamy na blaszkę i przykrywamy resztą ciasta.
Piernikowy jabłecznik pieczemy w temperaturze 180°C ok. 35-40 minut.
Wystudzony jabłecznik posypuje cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz