SKŁADNIKI:
Ciasto:
* 600g mąki,
*3/4 szklanki cukru
*200 g margaryny,
*3 łyżki mleka,
*3 łyżki miodu,
*2 łyżeczki sody,
*2 jajka
*2 żółtka
MASA ORZECHOWA:
*200 g orzechów,
*100 g margaryny,
*5 łyżek cukru,
MASA JABŁKOWA:
*700 g pokrojonych jabłek,
*3 łyżki cukru,
*1 łyżeczka cynamonu,
*1 galaretka cytrynowa,
MASA BUDYNIOWA
*budyń waniliowy,
*400 ml mleka,
Sposób przygotowania:
Margarynę posiekać z cukrem, dodać do tego przesianą mąkę, jajka z żółtkami, sodę rozpuszczoną w mleku oraz miód, zagnieść gładkie ciasto i podzielić na trzy części. Dwie części piec w 180*C przez ok 15 min. Na trzecią część rozprowadzić masę orzechową i piec również przez15 min. Masa orzechowa:
Rozpuścić margarynę z cukrem i dodać do tego zmielone orzechy następnie całość zagotować.
Masa jabłkowa:
Jabłka po obraniu i pokrojeniu (700g) wymieszać z cukrem i cynamonem, podlać 1/2 szklanki wody i zagotować , następnie gotować do miękkości jabłek. Dodać suchą galaretkę i mieszać do rozpuszczenia, odstawić do wystudzenia.
Masa budyniowa:
Budyń ugotować na mleku i ciepły rozsmarować na cieście. Upieczone ciasto przekładać kolejno: ciasto - budyń - ciasto - gęstniejąc jabłka - ciasto z orzechami. Przełożone ciasto odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin, aby nabrało wilgoci i zastygło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz