Zapiekanka makaronowa
Składniki:
* 200 g makaronu spaghetii ( ja dałam muszelki)
* 1 łyżka oleju
* 100 g kiełbasy chudej
* 1 średnia marchewka
* pół czerwonej papryki
* 4 łyżki kukurydzy konserwowej
* przyprawy: sól, pieprz ziołowy, papryka słodka, czosnek suszony
SOS:
*1/2 szkl. mleka
* 2 jajka
* 100g sera żółtego
* szczypta soli, pieprzu
* tortownica o średnicy 16 cm
PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu.
Następnie odcedzamy go i przelewamy zimną wodą. Tortownice wykładamy folią aluminiową i wkładamy do niej makaron. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej dodajemy kiełbase pokrojoną w kostkę i ją przesmażamy. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę i startą marchewkę oraz sól, pieprz ziołowy, paprykę słodką i czosnek suszony. Mieszamy i smażymy razem przez chwilę. Na koniec dodajemy kukurydzę konserwową i mieszamy razem, zdejmujemy z ognia. W miseczce mieszamy razem składniki sosu. Na makaronie ukladamy zawartość patelni, lekko dociskamy i polewamy sosem jajecznym. Wstawiamy zapiekanke makaronowa do nagrzanego piekarnika.(180*C) i zapiekamy ok. 30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz